Ιστός περιόδου
Hidden-C Test®

Διενεργείται κατ’αποκλειστικότητα στην Ελλάδα από τα εργαστήρια της LOCUS-MEDICUS. Previous International Patent Specification EP 1395670B1

Ιστός περιόδου Hidden-C Test®

Η ανίχνευση Χλαμυδίων με μοριακή εξέταση ιστού περιόδου ή ανίχνευση του ¨Kρυφού" Χλαμυδίου ή αλλιώς "Hidden-C Test".
Η ανίχνευση των χλαμυδίων στο αίμα ή ιστό ή "στάλα" περιόδου (ιστός αποπεπτωκότος ενδομητρίου) επιτρέπει την ανίχνευση της χλαμυδιακής λοίμωξης ακόμα και όταν αυτή περιορίζεται (κρύβεται) στα ανώτερα σημεία του γενετικού σωλήνα της γυναίκας κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό με τις κλασσικές μεθόδους ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται.

Η συγκεκριμένη εξέταση ή αλλιώς “HIDDEN-C® Test”διενεργείται κατ’αποκλειστικότητα για την Ελλάδα από τα εργαστήρια της LOCUS-MEDICUS.
Προηγούμενη κατοχήρωση διεθνούς πατέντας Νο1395670B1

Η κλινική σημασία της εξέτασης

Σύμφωνα με αποτελέσματα των πιο τελειοποιημένων μεθόδων εργαστηριακών διαγνώσεων, προκύπτει ότι σε καθημερινό επίπεδο συζούμε με πολλούς μολυσματικούς παράγοντες τους οποίους παραδοσιακά θεωρούσαμε σχεδόν υποχρεωτικά παθογόνους. Φαίνεται ότι η συνύπαρξή μας με το Χλαμύδιο που ως γνωστόν μπορεί να δημιουργήσει συγκεκριμένα κλινικά προβλήματα υπο συγκεκριμένες συνθήκες είναι στενότερη και μάλιστα οι άνθρωποι μπορούν να μολύνονται από το μικροοργανισμό αυτό πάρα πολύ εύκολα, με τρόπο μη σεξουαλικό.

Δυστυχώς δεν έχει καθοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας του Χλαμυδίου για κάθε άτομο σε συγκεκριμένη φάση της ζωής του, ούτε επίσης έχει καθοριστεί ο βαθμός αυστηρότητας της θεραπείας που πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση. Με ασφάλεια όμως συστήνουμε στις γυναίκες την αναγκαία διερεύνηση του μικροοργανισμού πριν από οποιουδήποτε είδους γυναικολογική επέμβαση ή και πριν τον έλεγχο διαβατότητας των σαλπίγγων.

hiddenc

Μέχρι  τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ικανοποιητική διαγνωστική προσέγγιση για την ανίχνευση αυτών των μικροοργανισμών. Επιπλέον προσεγγίσεις που υπαινίσσονταν  την παρουσία Χλαμυδίων όπως το ΠΑΠ ή κάποια άλλη από τις παραδοσιακές, χαμηλής ευαισθησίας, εξετάσεις αποπροσανατόλισαν σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό με ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Η μέθοδος μελέτης του γυναικείου γεννητικού συστήματος που εμείς οι ίδιοι εισάγαμε και προτείναμε  ύστερα από εμπειρία 14 ετών είναι η εξέταση ιστού περιόδου για περιεχόμενο DNA Χλαμυδίων. Πρόκειται για εξέταση με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την περιεκτικότητα ιστού από τον άνω γεννητικό σωλήνα, την εύκολη κατ οίκον λήψη χωρίς ιατρική επίσκεψη, την χωρίς συνέπειες διατήρηση του υλικού και την εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα. Η αποδοχή της εξέτασης από τον πληθυσμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη. Η εξέταση χρησιμοποιείται ευρύτατα  σαν εξέταση επιλογής τόσο για λόγους πρόληψης από γυναίκες νεαρής ηλικίας, όσο και για λόγους διερεύνησης υπογονιμότητας από ζευγάρια με αντίστοιχη ανάγκη. Η μέθοδος αναδεικνύει την παρουσία Χλαμυδίων (θετικό αποτέλεσμα) σε ποσοστό περίπου 35%.

Για την αντιμετώπιση των Χλαμυδίων βεβαίως απαιτείται αντιβίωση. Προσοχή όμως. Μην θεωρηθεί ότι ο σκοπός που θεωρητικά είναι η απόλυτη εξάλειψη των Χλαμυδίων μπορεί να είναι πάντα εφικτός. Από την εμπειρία μας υπήρξαν περιστατικά που στην προσπάθεια απόλυτης εξάλειψης της λοίμωξης, τα  Χλαμύδια εξαφανίστηκαν σύμφωνα με την ευαίσθητη αυτή μέθοδο μετά από 8 καταμηνίους κύκλους που ο γυναικολόγος είχε επιλέξει (μάλλον κακώς) συνεχή αντιβιοτική θεραπεία. Προσωπική άποψη του γράφοντος είναι η αυστηρή θεραπεία άπαξ και ο επανέλεγχος να γίνεται με την ίδια μέθοδο σε διάστημα 6 ή 12 μήνες μετά. Δεν πρεσβεύεται η αθροιζόμενη αντιβιοτική θεραπεία για το Χλαμύδιο, ένα μικρόβιο με «κρυφή»  (ενδοκυττάρια) βιολογία.

Επιπλέον κρίνεται ότι πρέπει να ελέγχονται τα Χλαμύδια και στον άνδρα, κάτω από τον φόβο της χρόνιας επιδιδυμίτιδας ή του ενδεχόμενου της επιδείνωσης του σπερμοδιαγράμματος. Εδώ πρέπει η παρουσία Χλαμυδιακής λοίμωξης να συνεκτιμάται με τις παραμέτρους του σπερμοδιαγραμματος κατά τον υπολογισμό της ανάγκης χορήγησης της αντιβιοτικής θεραπείας. Επίσης, πρέπει να «ζυγίζεται» η συνύπαρξη και άλλων μικροβίων στο σπέρμα που κλίνει την πλάστιγκα υπέρ της χορήγησης. Γενικά, ο μικροβιακός παράγων πρέπει κατά κανόνα να αντιμετωπίζεται πρώτος στην προσπάθεια διόρθωσης μιας ολιγο- ή ασθενο- ή τερατοσπερμίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν χειρουργικές παρεμβάσεις (π.χ. διόρθωση κιρσοκήλης) ή παρακεντήσεις ορχικού παρεγχύματος. Για το λόγο αυτό και στον άντρα απαιτείται η διαγνωστική προσέγγιση να γίνεται με εξετάσεις υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας.

Άλλες εξετάσεις σε ιστό περιόδου

Η εξέταση του ιστού περιόδου (όπως στο HIDDEN-C TEST), πέρα από την ανίχνευση Χλαμυδίων, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και άλλων μικροοργανισμών κλινικής σημασίας, όπως το Μυκόπλασμα και το Ουρεάπλασμα. Η PCR πραγματικού χρόνου (Real Time PCR) σε δείγμα αίματος περιόδου, προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους ανίχνευσης των μικροοργανισμών αυτών όπως οι καλλιέργειες κολπικού/τραχηλικού υγρού.

– Τριπλή εξέταση Μυκοπλάσματος/Ουρεαπλάσματως/Χλαμυδίων:

  • Μycoplasma hominis
  • Ureaplasma urealyticum
  • Chlamydia trachomatis

Εκτός από τα Χλαμύδια το ενδομήτριο είναι επίσης ευάλωτο σε λοιμώξεις μικροοργανισμών όπως το Μυκόπλασμα και το Ουρεάπλασμα, ενώ ειδικά του Ουρεάπλασμα έχει συσχετισθεί με αυτόματες αποβολές. Επιπλέον, το Μυκόπλασμα και το Ουρεάπλασμα που προέρχονται από τον προστάτη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα χαρακτηριστικά του σπέρματος όπως συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ η λοίμωξη από Χλαμύδια μπορεί να επιφέρει μορφολογικές ανωμαλίες στα σπερματοζωάρια όπως αυτές του μέσου τμήματος. Θεωρούμε ότι η παρουσία του Μυκοπλάσματος και του Ουρεαπλάσματος πρέπει να διερευνάται και αν εντοπιστεί να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά και στους δύο συζύγους.

Τσιλιβάκος Βασίλης MD, PhD,
Ανοσολόγος και Παθολογοανατόμος
Eρευνητής Ανοσολογίας της Αναπαραγωγής

Οδηγίες λήψης του ιστού περιόδου

Η συλλογή ιστού περιόδου στο ειδικό φιαλίδιο λήψης (παρέχεται δωρεάν από το LOCUS-MEDICUS) για την εξέταση του κρυφού Χλαμυδίου γίνεται πολύ εύκολα στο σπίτι σας και δεν χρειάζεται επίσκεψη σε ιατρό. Γίνεται στη φάση της πρώτης μεγάλης ροής (συνήθως το πρωινό της δεύτερης μέρας της περιόδου). Αποφύγετε την προσθήκη ούρων στο δείγμα. Η ροή της περιόδου είναι ανεξέλεγκτη. Δεν επέρχεται ύστερα από μυϊκή προσπάθεια ή σφίξιμο ή ούρηση.

1. Ξεβιδώστε το πώμα. Μην αδειάσετε το περιεχόμενο υγρό.

2. Ακουμπήστε το στόμιο του φιαλιδίου στην πίσω άκρη της γεννητικής περιοχής-είσοδος του κόλπου-(οπίσθιος χαλινός) και με ανιούσες κινήσεις σύρετε το στόμιο προς τα εμπρός σε απόλυτη εφαρμογή με το δέρμα και αποσπάστε τη στάλα περιόδου που φυσικά εξέρχεται.

Άν το υλικό είναι βλεννώδες πολλές φορές δεν ρέει στον πάτο του σωληναρίου αλλά παραμένει κοντά στο στόμιο. Στην περίπτωση αυτή βιδώστε το πώμα και αναστρέψτε το σωληνάριο ώστε το περιεχόμενο υγρό να παρασύρει το υλικό της περιόδου στον πάτο του σωληναρίου μετά από δεύτερη αναστροφή (επαναφορά του σωληναρίου σε όρθια θέση).

3. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα υλικού. Αρκεί να κοκκινίσει καλά το περιεχόμενο υγρό. Δεν ενοχλεί η περιεκτικότητα σε συμπαγή τεμάχια (πήγματα) κ.λ.π. που περιέχονται συχνά στον ιστό περιόδου.

Ο όλος χειρισμός μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τη συγκέντρωση της απαραίτητης ποσότητας.

4. Ύστερα από την συλλογή του υλικού βιδώστε καλά το πώμα, πλύνετε εξωτερικά καλά με σαπούνι το σωληνάριο, κολλήστε την ετικέτα με το όνομά σας στο σωληνάριο, τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο και φυλάξτε το στη συντήρηση του ψυγείου μέχρι να το προσκομίσετε για εξέταση. Ο γιατρός σας θα ορίσει ποιούς μικροοργανισμούς θα εξετάσετε με μοριακή εξέταση.

Παρακαλώ για οποιαδήποτε απορία σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Κλείστε ραντεβού σήμερα