& Οξειδωτικές
Βλάβες Σπέρματος
Ένα υψηλό επίπεδο βλάβης του DNA στα σπερματοζωάρια μπορεί να αποτελεί αιτία ανδρικής υπογονιμότητας και αποβολών, που οι συμβατικές εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν.
DNA Fragmentation & Οξειδωτικές Βλάβες Σπέρματος
Η γενετική ακεραιότητα του σπέρματος υπολογίζεται με την εξέταση ανάλυσης DFI Σπέρματος με Κυτταρομετρία Ροής/TUNNEL και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του φυσιολογικού εμβρύου, ενώ ο κατακερματισμός του γενετικού υλικού στο σπέρμα υπονομεύει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης (δηλ. Φυσικά ή μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) αποτελώντας έτσι αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας. Επιπλέον, λόγω περιορισμένων επιπέδων αντιοξειδωτικής άμυνας και ενός μοναδικού, περιορισμένου μηχανισμού ανίχνευσης και επιδιόρθωσης βλαβών DNA, τα σπερματοζωάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο οξειδωτικό στρες. Η εξέταση 8-OHdG στο σπέρμα, επιτρέπει τον υπολογισμό των επιπέδων της 8-OHdG (8-υδρόξυ-δεοξυγουανοσίνης) που αποτελεί ένα παραπροϊόν εκφύλισης του DNA λόγω οξειδωτικού στρες και ανιχνεύεται με κυτταρομετρία ροής στο εσωτερικό των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες είναι κύρια αιτία της ελαττωματικής λειτουργίας του σπέρματος προκαλώντας βλάβες στο DNA επί πλέον του κατακερματισμού, σχετιζόμενο έτσι με ανδρική υπογονιμότητα ή και παλινδρομήσεις.
Έτσι όμως που παρουσιάστηκαν οι αλλοιώσεις του DNA του σπερματοζωαρίου, μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι επικαλεστήκαμε σαν αιτίες της υπογονιμότητας και των παλινδρομήσεων αυτούς τους δύο τύπους βλαβών. Πρακτικότερο είναι να θεωρήσουμε τις βλάβες αυτές σαν αποτέλεσμα κεντρικότερων αιτίων, όπως είναι οι χρόνιες φλεγμονές της γεννητικής οδού του άνδρα, ή συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η χρήση ουσιών, ή καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η κιρσοκήλη ή διάφορες ενδοκρινικές ή μεταβολικές παθήσεις. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις, οι βλάβες αυτές του DNA, παρέρχονται μόνιμα ή πιο συχνά. Έτσι με τη μέτρησή τους, μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι μια κατάλληλη εποχή για προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρέπει να προηγηθεί διόρθωσή τους.
Εδώ πρέπει να συνεκτιμάται πάντα και η ηλικία της γυναίκας. Άλλωστε, σε όλους πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ένα ζεύγος και όχι ένας άνδρας μόνος του ή μια γυναίκα μόνη της. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των ωαρίων, πέρα από τη δομική συμμετοχή στο πρώτο κύτταρο του εμβρύου, είναι και η διόρθωση των αλλοιώσεων του ανδρικού DNA. Τονίζουμε λοιπόν ότι η διορθωτική ικανότητα των ωαρίων πέφτει με την ηλικία της γυναίκας. Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να την αυξήσουμε, πρέπει να προσφέρουμε στη γυναίκα την καλύτερη δυνατή ποιότητα σπέρματος, το οποίο να μην έχει ανάγκη τις διορθωτικές της ικανότητες που είναι ελαττωμένες. Γνωρίζουμε ότι αν δεν διορθωθούν οι βλάβες του DNA επί των πρώτων κυττάρων του εμβρύου, τότε δεν προωθούνται οι κυτταρικές διαιρέσεις και αυτό αποτελεί μια άλλη διάσταση στις γενετικές αιτίες, πέρα από την παθολογία των καρυοτύπων.